Liselilerden Elektronik Bebek Dadı - Kulis Haber

Son Dakika

Kulis Haber

Olayların arka planı

Post Top Ad

Responsive Ads Here

11 Mayıs 2019 Cumartesi

Liselilerden Elektronik Bebek Dadı

Liseli öğrencileri bilimsel araştırmaya özendirmek amacıyla düzenlenen 28’inci Dr. İbrahim Arıkan Uluslararası MEF Eğitim Kurumları Araştırma Projeleri Yarışması’nda mucitler, ilginç projeleriyle dikkat çekti.
MEF Okulları ve MEF Üniversitesi işbirliği ile bu yıl 7-10 Mayıs’ta düzenlenen 28’inci Dr. İbrahim Arıkan Uluslararası MEF Eğitim Kurumları Araştırma Projeleri Yarışması’nda ilginç projeler büyük beğeni topladı. Gaziantep Özel Sanko Fen ve Teknoloji Lisesi’nden 10’uncu sınıf öğrencileri Civan Can ve Asude Erturhan, ‘Bio Bebek Dadısı’ adını verdikleri projeyle anne-babanın telefonuna bebeklerinin durumu ile ilgili anlık SMS ile bildirim yapan bir cihaz geliştirdi. Ebeveynlerin hayatlarını kolaylaştırmayı hedefleyen projede çocuğun odasına yerleştirilen çeşitli sensörle donatılan cihazla ortamdaki sıcaklık, nem, hava kalitesi ve toz oranını takip etmek mümkün oluyor. Öğrencilerin kendi geliştirdikleri yazılım da herhangi bir ek uygulamaya gerek kalmadan anne-babanın telefonuna birkaç saniye içinde anlık mesaj gönderiyor. Cihaz bebeğin vücut ısısını da takip edebiliyor.
GERİ DÖNÜŞLER ÇOK İYİ
Proje ekibinden Asude Erturhan şöyle konuştu: “Ailelerden proje ile ilgili çok iyi geri dönüşler aldık. Onlar bundan memnun kaldıklarını ve geliştirdiğimiz cihaz seri üretime geçerse satın alabileceklerini söylediler. Bunun ardından prosedürü takip ederek patent başvurumuzu yaptık. Bunun sonuçlanmasını bekliyoruz. Umarım geliştirdiğimiz bu cihaz seri üretime geçebilir.”
GÖRME ENGELLİLER İÇİN
Yarışmada 14 ülkeden fizik, kimya ve biyoloji alanlarında finale kalan 60 proje MEF Üniversitesi’nde açılan standlarda sergilendi. Projeler arasında Darüşşafaka Eğitim Kurumları’ndan 11’inci sınıf öğrencisi Kerem Kavruk’un, görme engelliler için geliştirdiği ‘gözü olan’ özel bir şapka da büyük ilgi çekti. Bu şapka üzerindeki kamera sayesinden nesneleri tanımlıyor ve sesli olarak görme engelli bireye nesnelerin nerede olduğunu söylüyor.
deniz kirliliğine son
Erzurum Lisesi’nden Ali Erdem Şenol ise son yıllarda gittikçe artan deniz kirliliğine karşı talaşı kullanarak yeni bir temizlik yöntemi geliştirdi. Klasik talaşı farklı kimyasallar kullanarak geliştiren Erdem, bu sayede deniz yüzeyindeki yağ ve petrol birikintilerini toplayabildiklerini belirtiyor. Yarışmada birinci olan projeler şöyle:
Fizik: Taşınabilir Fresnel Yansıma Tabanlı Fiber Optik Sensör
İzmir Özel Çakabey Lisesi
Kimya: Kolajen Katkılı ve Titanyum ile Güçlendirilmiş Yapay Kemik Üretimi
İzmir Özel Oğuzhan
Özkaya Koleji Fen Lisesi
Biyoloji: Nar Meyvesinden Elde Edilen Kabuk ve Çekirdek Çözeltileri ile Melanosisi Önlemek
Özel Antalya Sınav Anadolu Lisesi.
Kaynak: Haberlendin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Post Top Ad

Responsive Ads Here