Genetik, immünsupresyon, çevresel faktörler, infeksiyöz ajanlar (viruslar, bakteriler) kimyasal ve fiziksel ajanlar, radyasyon, kemoterapi, kollajen doku hastalıkları, bağışıklık sistemi bozulması ve bağışıklık sistemi hastalıkları lenfoma gelişme riskini artırmaktadır.
Lenf bezesinde büyüklük (boyun, koltuk altı, kasık vb), vücutta 38 derece ve üzerinde ateş, kilo kaybı, gece terlemesi, ciltte kaşıntı, halsizlik, yorgunluk, düşkünlük ve tutulan organa ait herhangi bir belirti görülebilir.
Lenfoma tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bir taraftan kanser tedavi edilirken diÄźer taraftan kanseri önleyici giriĹźimler hayata geçirilmelidir. Lenfoma kĂĽr Ĺźansı olan yani tedavi sonrası tekrarlamayacak kanserlerden biridir. GĂĽncel ilaç ve ışın tedavileri ile bazı lenfoma tĂĽrlerinde %95’e kadar baĹźarı saÄźlanabilir. Ağır seyreden bazı lenfomalarda ise kök hĂĽcre nakli ile yĂĽksek baĹźarı oranları saÄźlanabilir. Lenfoma tedavisinde dĂĽnyadaki ve TĂĽrkiye’deki çalışmaların amacı lenfomanın tansiyon, Ĺźeker vb. kontrol edilebilen kronik bir hastalık haline gelmesidir.
Kaynak: HĂĽrriyet
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder