Konyaaltı ilçesinde yaşayan 4 çocuk babası Kadir Keskinbalta'nın (72),dilinde yara çıktı. Başlarda yarayı önemsemeyen Keskinbalta, yaranın yemek yemesine engel olması üzerine çeşitli hastanelere gitti ancak hastalığı teşhis edilemedi. Özellikle çok sevdiği acıyı yerken canı çok yanan talihsiz adam KBB Uzmanı Doç. Dr. Levent Renda'dan dil kanseri olduğu gerçeğini öğrendiğinde şok oldu. Dil kanserinde erken teşhisin önemine vurgu yapan KBB Uzmanı Doç. Dr. Levent Renda ise, ağızda çıkan aftların dil aftlarıyla karışabildiğini söyledi. İşte dil kanserinin belirtileri ve tedavisi...
Konyaaltı ilçesinde yaşayan 4 çocuk babası Kadir Keskinbalta'nın (72),dilinde yara çıktı. Başlarda yarayı önemsemeyen Keskinbalta, yaranın yemek yemesine engel olması üzerine KBB Uzmanı Doç. Dr. Levent Renda'ya giden Keskinbalta, yapılan tetkiklerde dilinde kanser olduğunu ve ameliyata girmesi gerektiğini öğrendi.
Yapılan son kontrollerin ardından ameliyata alınan Keskinbalta'nın dilindeki tümörlü bölge, 5 saat süren başarılı bir operasyon sonucu alındı. Keskinbalta, aradan geçen bir aylık süre sonucu dilindeki dokuların kendine gelmesiyle birlikte tekrar yemek yemeye başladı.
"ARTIK ACI YİYEBİLİYORUM"
Sağlığına kavuşan Kadir Keskinbalta, daha önce yaşadığı sıkıntıları şu sözlerle anlattı: "Yemek yerken zorlanıyordum. Acı yiyemiyordum. Ancak geçer diye düşünüp pek önemsemedim. Bana dediler ki karadut şerbeti iç, epey bir şerbet içtim ama faydasını görmedim. Şu anda gayet iyiyim. Hiçbir sıkıntım yok, yemeklerimi yiyorum. Acıyı bilhassa çok seviyorum, onu da yiyebiliyorum."
Dil kanserinde erken teşhisin önemine vurgu yapan KBB Uzmanı Doç. Dr. Levent Renda ise, ağızda çıkan aftların dil aftlarıyla karışabildiğini söyledi.
Yaralarda büyüme yaşandıysa KBB uzmanına gidilmesi gerektiğini belirten Renda, "Dil kanseri hızlıca boyuna yayılabilen bir kanser. Dolayısıyla biz ameliyatlarda sadece dildeki kanserli bölgeyi çıkartmıyoruz, normal dokuyla birlikte çıkartıyoruz ki, buz dağının görünen kısmı bazen küçük oluyor. Dolayısıyla ameliyatla daha büyük sağlam dokuyla birlikte çıkartmamız gerekiyor. Eş zamanlı olarak da boyuna saçılma bölgeleri de ameliyatla temizlemiş oluyoruz. Dildeki kanserin boyutundan ziyade derinliği önemli. O da ameliyat sonucu ortaya çıkan bir ölçüm. Derinlikle birlikte boyna saçılma ihtimali artabiliyor" dedi.
"ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ"
Dil kanserinin tedavi edilemediği takdirde, yeme içmede ve bağışıklık sisteminde bozukluklara sebebiyet verebileceğine dikkati çeken Dr. Renda, erken teşhisin önemine vurgu yaptı.
Renda, "Erken teşhiste hem ameliyat daha küçük oluyor, hem de hastamızın bundan sonraki yaşamını garanti altına almış oluyoruz. Bu hastamızın tümör derinliği çok fazla yoktu, hem de boynu da biz temizlemiş olduk. Radyoterapi almasına gerek kalmadı" diye konuştu.
Doç. Dr. Renda, sigara ve alkolün ağız içi kanserlere yol açan en önemli faktörler olduğu konusunda da uyarılarda bulundu.
Kaynak: Sabah
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder