Yeni genom analiz aracıyla birlikte, bilim insanları modern insanların kökenini ve atalarından gelen kalıtımları anlama konusunda önemli bir ilerleme kaydetti. Ancak çok eski DNA’ları bugün yaşayan popülasyon içerisinde bulmak oldukça zor.
Moleküler Biyoloji ve Evrim (MBE) üzerine yapılan yeni bir çalışma, bölgedeki insan göçü ve karışımının uzun tarihini özetleyen eski sinyalleri özümsemek için 565 günümüz Güney Asya bireyinin genomunun analizi ile yapay genomları yeniden yapılandırıyor.
Çalışmanın araştırma koordinatörü Luca Pagani “Her şeyi hesaba katarak, elde ettiğimiz sonuçlar, güncel insan deneklerden eski genetik sinyallerin alınmasının fizibilitesi için bir prensip kanıtı, eğer ki geçmişten kalan genomları barındırıyorlarsa” dedi.
Araştırmanın yazarlarından Burak Yelmen ise “Modern genomlardan ayrıştırdığımız genetik bileşenler paha biçilemez. Güney Asya’da yaşayan çok eski popülasyonun genetik kompozisyonunu aydınlatmamıza izin veriyor” dedi.
Karıştırılarak yapılan bu çalışma eski insan popülasyonlarını modern Güney Asyalılara kadar getirdi ancak araştırmacılar bu nokta da bazı genomların beklendiği gibi karışmadığını da söyledi. Güney Asya’da evrimleşen ya da Batı Avrasya’dan gelen genetik varyantlar, bölgenin yaşam tarzına adaptasyon konusunda da oldukça önemli bir yer tutuyor.
Araştırmanın yazarlarından Mayukh Mondal “Bu varyantlar arasında, bağışıklık ve beslenme değişiklikleri için önemli genler bulduk, beklendiği gibi insan popülasyonları yeni patojenlere ve yiyeceklere adapte oluyor. Şaşırtıcı bir şekilde Batı Avrasyalıların derin pigmentasyonundaki genetik varyasyonlar seçici baskınlığın tam tersi, bazıları oldukça sıklaşırken diğerleri neredeyse yok olmuş” dedi.
Gerçekleştirilen bu araştırma gelecekte yapılacak olan modern insan popülasyonlarının kökeni hakkındaki araştırmalara büyük katkı sağlayacak.
Kaynak: Webtekno
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder