Fazlası zarar besinler - Kulis Haber

Son Dakika

Kulis Haber

Olayların arka planı

Post Top Ad

Responsive Ads Here

30 Mart 2019 Cumartesi

Fazlası zarar besinler

 zannedip bol bol tüketiyorsanız... Bu besinlerin fazlası çok zararlı!

Atalarımız boşuna dememiş azı karar, çoğu zarar diye...  diye bolca tükettiğimiz besinlerin verdiği zararlar hiç de yabana atılır türden değil... Peki hangi besinden ne kadar tüketmeliyiz? İşte fazla tüketildiğinde fayda sağlamak yerine zararlı olan ...

Sağlıklı zannedip bol bol tüketiyorsanız... Bu besinlerin fazlası çok zararlı!
Diyetisyen Emine Yüzbaşıoğlu, tüketim sıklığı ve miktarına dikkat edilmesi gereken ile ilgili uyarıda bulundu.
Sağlıklı zannedip bol bol tüketiyorsanız... Bu besinlerin fazlası çok zararlı!
 olduğunu düşündüğümüz yiyecekleri tüketirken bazen aşırıya kaçabiliyoruz. Ancak porsiyon sınırı ve kalori hesabı yapmadan yediğimiz bu  kilo ve hastalık olarak bize geri dönebiliyor.

Sağlıklı zannedip bol bol tüketiyorsanız... Bu besinlerin fazlası çok zararlı!
Özellikle kış aylarında hastalıklardan korunmak için veya can sıkıntısından yenilen atıştırmalıklar, gizli düşmanlar haline gelebiliyor. Diyetisyen Emine Yüzbaşıoğlu, tüketim sıklığı ve miktarına dikkat edilmesi gereken  ile ilgili uyarıda bulundu.

Sağlıklı zannedip bol bol tüketiyorsanız... Bu besinlerin fazlası çok zararlı!
Kuru bakliyatlar: Fasulye, mercimek, nohut, en çok tüketilen bakliyatlardır. Posa değeri yüksek ve sağlığa oldukça  bir aile olan bakliyatlar, en önemli bitkisel protein kaynağı sınıfında yer alırlar ve hayvansal proteinlerin içerdiği kolesterolü içermezler.

Sağlıklı zannedip bol bol tüketiyorsanız... Bu besinlerin fazlası çok zararlı!
100 gram kuru baklagil yaklaşık olarak; 25 gram protein, 5 gram lif, 1,5 gram yağ içerir. Kalsiyum, demir, B12 vitamini dışındaki B grubu vitaminleri, E vitamini ve bakır içerikleri de yüksek olan baklagiller haftada en az 2 kez tüketilmelidir.

Sağlıklı zannedip bol bol tüketiyorsanız... Bu besinlerin fazlası çok zararlı!
Tüketilirken dikkat edilecek husus ise porsiyonudur. Yemekleri dışında salata olarak da tüketilen baklagiller protein içeriği yüksek olmasına karşın karbonhidrat grubunda yer alır ve 4 yemek kaşığı bakliyat 1 dilim ekmeğin kalorisiyle eşdeğerdir.

Sağlıklı zannedip bol bol tüketiyorsanız... Bu besinlerin fazlası çok zararlı!
Ayrıca pilavsız bakliyat yenmez düşüncesiyle kalori alımı artarak kilo artışına neden olmaktadır. Bu sebeple özelikle kış aylarında daha sık tüketilen bakliyatın  ama kalori açısından çok da masum olmadığı unutulmamalıdır.

Sağlıklı zannedip bol bol tüketiyorsanız... Bu besinlerin fazlası çok zararlı!
Meyve: Vitamin ve mineral deposu olan, vücudun posa ihtiyacını karşılayan meyveler, ayrıca çok iyi antioksidanlardır. Değişen oranlarda A ve C vitamini içerirler. C vitamini, vücudun kendini hastalıklara karşı koruması ve başka vitamin, minerallerin emiliminde etkindir.

Sağlıklı zannedip bol bol tüketiyorsanız... Bu besinlerin fazlası çok zararlı!
Günlük C vitamini ihtiyacı erişkinler için 60, gebelikte 80-90, sigara içen bireyler için ise 100-200 miligramdır. Özellikle kış aylarında hastalıklardan korunmak için tüketilen fazla meyve ve meyve suyu tüketiminin hastalıklardan korunmaya etkisi olmayacaktır. Çünkü vücuda alınan daha fazla C vitamini depolanmadan, idrarla atılmaktadır.

Sağlıklı zannedip bol bol tüketiyorsanız... Bu besinlerin fazlası çok zararlı!
Bu sebeple C vitaminini daha fazla almak için meyve tüketimi (portakal, mandalina, ananas, kivi gibi) artırılmamalıdır. Yeteri miktarda yendiğinde   grubu olan meyveler, fazla tüketildiğinde içerdikleri meyve şekeri sebebiyle kilo artışına neden olabilmektedir. Günlük meyve tüketimi 3-5 porsiyon olarak sınırlandırılmalı, kabuklu tüketilebilenler kabuklu tüketilmeli, meyve suyu olarak tüketiminden kaçınılmalıdır.

Sağlıklı zannedip bol bol tüketiyorsanız... Bu besinlerin fazlası çok zararlı!
Tereyağı: Kahvaltıda ve lezzet verici olarak yemeklerde sıklıkla kullanılan tereyağının insan sağlığı üzerine önemli faydaları bulunmaktadır. İçerisinde antioksidan barındıran tereyağı, vücutta bulunan serbest radikallerin olumsuz etkilerini azaltır. Bağırsak, mide gibi iç organların sağlığını olumlu yönde etkileyen tereyağı, kardiovaskuler rahatsızlık riskini azaltır.

Sağlıklı zannedip bol bol tüketiyorsanız... Bu besinlerin fazlası çok zararlı!
Kas ve eklem ağrılarının azalmasına yardımcı olan tereyağı, kemik gelişimini sağlar. Artrit oluşma olasılığını da en aza indirir. Tereyağı, içerisinde yer alan A vitamini sayesinde de göz sağlığını olumlu yönde etkiler ve cildi erken yaşlarda yaşlanma etkilerini ortadan kaldırır. Fakat aşırı alımı sonucu tereyağı faydadan çok zarar getirecektir.

Sağlıklı zannedip bol bol tüketiyorsanız... Bu besinlerin fazlası çok zararlı!
Ülkemizde çokça tüketilen bir yağdır. Özellikle kalp ve damar hastalığı olanların doymuş yağ içeriğinden dolayı mutlaka kaçınması gerekmektedir. Aşırı yağ alımı insülin direncini arttıracağından diyabetli hastalarında aşırı tüketmemeye özen göstermeleri gerekmektedir.

Sağlıklı zannedip bol bol tüketiyorsanız... Bu besinlerin fazlası çok zararlı!
Yaklaşık yüzde 80 i yağ olan bu besinin aşırı alımı kilo almaya sebep olabilmekte ve uzun vadede birçok kronik hastalığın oluşmasında etkili olabileceği bilinmektedir. Bu yüzden tereyağı tüketimini günlük bir tatlı kaşığı ile sınırlandırmalı, hamur işlerinde pilav ve makarnada fazla kullanımından kaçınılmalıdır.

Sağlıklı zannedip bol bol tüketiyorsanız... Bu besinlerin fazlası çok zararlı!
Peynir: Her sabah kahvaltı sofralarımızı, farklı çeşitleri ile süsleyen peynirin enerji ve değeri oldukça yüksektir. Peynir kalsiyum, B12 vitamini ve protein den oldukça zengindir. İçerdiği protein ve yağ sebebiyle süt grubunda değil et grubunda değerlendirilir.

Sağlıklı zannedip bol bol tüketiyorsanız... Bu besinlerin fazlası çok zararlı!
30 gr yani 1 kibrit kutusu peynir, 1 köfte büyüklüğünde etle eşdeğer  içeriğine sahiptir. Bu sebeple süt, yoğurt sevmiyorum onların yerine peynir yiyorum düşüncesi yanlış bir düşüncedir. Son zamanlarda kilo almanın tek sebebi ekmek olarak kabul edilmektedir.

Sağlıklı zannedip bol bol tüketiyorsanız... Bu besinlerin fazlası çok zararlı!
Diğer yiyeceklerin masum olduğu düşünülerek kahvaltıda, aralarda ekmek yerine çerez yer gibi bol miktarda tüketilen yağlı peynirler kilo artışına neden olmaktadır. İçerdiği yüksek kalori sebebiyle, diyet planlanırken peynir miktarı sınırlı tutulmalıdır.

Sağlıklı zannedip bol bol tüketiyorsanız... Bu besinlerin fazlası çok zararlı!
Bal: Kahvaltıda tereyağının en güzel tamamlayıcısı olarak ekmeğin üzerine sürdüğümüz, meyveli yoğurdun üzerine gezdirerek tatlandırdığımız, bitki çaylarına ilave ederek hastalıklarımızı tedavi ettiğimiz, bazen keklerde, çöreklerde, kurabiyelerde şeker yerine kullandığımız bal beslenme alışkanlıklarımızın vazgeçilmezidir.

Sağlıklı zannedip bol bol tüketiyorsanız... Bu besinlerin fazlası çok zararlı!
Doğal olarak üretilen saf nitelikli ballar, kabızlık, öksürük, nezle gibi rahatsızlıkların tedavisinde doğal ilaçlar olarak görev yaparlar. İçerdikleri vitamin, aminoasit ve mineraller sayesinde büyüme çağındaki çocukların bedensel gelişimlerine olumlu katkılar sağlayan bal, bağışıklık sisteminin gelişmesinde önemli rol oynar.

Sağlıklı zannedip bol bol tüketiyorsanız... Bu besinlerin fazlası çok zararlı!
Bu faydaları görmek için balınızın doğal olduğundan emiz olmalısınız. Eğer ki bal buzdolabında şekerleniyorsa, kaşıkladığınızda kesintisiz ve akışkan biçimde kaşıktan akıyorsa, biraz fazla yendiğinde geniz ve boğazda yanma yapıyorsa o bal gerçek baldır.
Ancak doğal bal istediğim kadar yiyebilirim düşüncesi çok da  bir düşünce değildir. Özellikle şeker hastalarının sakınması gereken balın kalori içeriği 100 gramında, 300 kalori olduğu unutulmamalıdır.

Kaynak :Sabah

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Post Top Ad

Responsive Ads Here