"Efsunlu tablo" veya "Ceylan Avı" olarak da bilinen Fransız ressam Felix-Auguste Clement'e ait Türkiye'deki en büyük oryantalist tablo, kasım ayında Resim Müzesi'nde sergilenmeye başlayacak.
Sait Halim Paşa Yalısı'ndan alınarak üç aylık titiz bir hazırlık aşamasından sonra Resim Müzesi'ne nakledilen tablo, müzenin sonbaharda açılması planlanan ikinci bölümünde sergilenecek.
Milli Saraylar İdaresi Baskanı Dr. Yasin Yıldız, "Abdülhalim Paşa bu tabloyu aslında Mısır'daki sarayı için yaptırıyor fakat daha sonra, oğlu için aldığı yalıya nakledilip yıllarca orada muhafaza ediliyor" dedi.
Fransız ressam Felix-Auguste Clement'e ait 35 metrekarelik tablonun detaylarını anlatan Milli Saraylar İdaresi Baskanı Dr. Yasin Yıldız, özel oluşturulan atölyede tablonun restorasyonunun devam ettiğini söyledi.
"Ceylan Avı" olarak da bilinen tablonun kayıtlara göre Türkiye'deki en büyük tablo olduğunu aktaran Yıldız, "Başlangıçta Osmanlı'nın Mısır'daki valileri olan hidivler, daha sonra Mehmet Ali Paşa'yla başlayan istiklalleşme faaliyetleriyle birlikte, özellikle 19. yüzyıldan itibaren Osmanlı topraklarına önemli bir kültürü ve zenginliği getiriyor.
Taşınır en önemli eserlerden birisi olan bu tablo Osmanlı'nın son dönemindeki Osmanlı-Mısır ilişkileri, hidivlerin Osmanlı hayatındaki rolü üzerinde ciddi bir sembol.
Orijinal adı "Gatah Çölü'nde Prens Halim'in Ceylan Avı: Tazı Payı" olan ve tarihi tablolar konusunda uzman bir ekip tarafından restorasyon ve konservasyon işlemleri yürütülen "Çölde Av", 390x700 santimetrelik boyutuyla dünyanın sayılı eserleri arasında yer alıyor.
Kavalalı Mehmed Ali Paşa’nın oğlu Abdülhalim Paşa'nın bir süre yaşadığı Kahire yakınındaki Şubra Sarayı için yaptırdığı 1865 tarihli tablo, çölde ceylan avı sonrası dinlenen ve avla meşgul olan 13 kişilik bir avcı grubunu yansıtıyor.
Düzenlendi*
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder