Uşak'a uğradığınızda bu yemekleri tatmadan dönmeyin - Kulis Haber

Son Dakika

Kulis Haber

Olayların arka planı

Post Top Ad

Responsive Ads Here

28 Şubat 2019 Perşembe

Uşak'a uğradığınızda bu yemekleri tatmadan dönmeyin

Uşak mutfağını herkes meşhur tarhana çorbasıyla bilir. Ama Uşak mutfağı 'gümlü kebabı', 'zini hamursuzu' ve 'demir tatlısı', gibi yeni lezzet arayanlara farklı alternatifler sunuyor. Birbirinden güzel yemekleriyle adeta keşfedilmeyi bekleyen Uşak mutfağını gelin birlikte tanıyalım...

Her mevsim mutfaklarda başköşede yer alan bu üç lezzette yörede yetişen et ve tarım ürünleri kullanılıyor. Kuzu etinden yapılan gümlü kebabının yöre mutfağında diğer lezzetlerden bir adım öne çıktığını belirten Uşak Aşçılar ve Pastacılar Derneği Başkanı Fatih Demir, “Kuzu eti, bakır kapta patates, domates ve nohutla yaklaşık 5 saat yavaş yavaş pişirilir. Hava almasın diye kabın ağzı hamura kapatılır. Keçi eti ile de yapılabilir.” dedi.



Haşhaş ile yapılan Zini Hamursuzu

Özellikle Ulubey ilçesinde sık tüketilen, un, şeker, haşhaş ve tahin ile yapılan zini hamursuzunun yöre mutfağının vazgeçilmezleri arasında bulunduğunu dile getiren Demir, Uşak’ta tatlı ve unlu ürünlerde haşhaşın sıkça kullanıldığını söyledi. Zini hamursuzunun şerbetsiz baklavaya benzediğini aktaran Demir, “Bu ürün şekersiz olarak da yapılır börek gibi de tüketilebilir. Zevke göre tahinli şekerli yapılır. Oldukça besleyici ve lezzetli bir yemektir.” diye konuştu.


Fatih Demir, demir tatlısının da yöre mutfağında önemli bir yer tuttuğunu ifade etti. Demir tatlısının, hamurun yuvarlak ve içerisinde yaprak şeklinde bir demire bulanması ve kızgın yağda pişirildikten sonra şekerli suya yatırılması ile elde edildiğini anlatan Demir, “İsteğe göre üzerine kaymak konulur, yapımı kolay bir tatlıdır. Bunun dışında dünyaca ünlü tarhanamız, keşkeğimiz, döndürmemiz, topalak yemeğimiz çok lezzetlidir.” dedi.



'Uşak yemeklerini tanıtıyoruz'


Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan ise kentin zengin yemek kültürünü yaşatmak için yemek yarışmaları düzenlediklerini, fuar ve organizasyonlarda yöre lezzetlerini tanıttıklarını söyledi. Kaybolmaya yüz tutan lezzetleri yemek yarışmaları ile yeniden hatırlattıklarını belirten Cahan, “Uşak, yarenler şehri. Yemeklerimiz çok lezzetli ve çeşitli. Biz de bu yemekleri ve kültürü yaşatmak için çaba harcıyoruz. Aşçılarımızı yurt dışındaki organizasyonlara gönderiyor, Uşak yemeklerini tanıtıyoruz.” ifadelerini kullandı. Yemek tutkunlarını Uşak’a davet eden Cahan, önümüzdeki dönemde geniş kapsamlı bir yemek festivali düzenleyeceklerini duyurdu.



Kaynak: Hürriyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Post Top Ad

Responsive Ads Here