Kültür ve Hoşgörü şehri Antakya'ya lezzet yolculuğu - Kulis Haber

Son Dakika

Kulis Haber

Olayların arka planı

Post Top Ad

Responsive Ads Here

28 Şubat 2019 Perşembe

Kültür ve Hoşgörü şehri Antakya'ya lezzet yolculuğu


UNESCO Gastronomi alanında ‘yaratıcı şehirler’ listesine girmiş olan Hatay’ın damak çatlatan lezzetlerini gelin yerinde inceleyelim...



Antakya, Hatay’ın merkezi… Şehir olarak Hatay’ın birçok ilçesinde lezzetli yemekler bulmak mümkün ama merkez Antakya bu konuda eşsiz bir yer.


Binlerce yıl boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Antakya, bereketli topraklar üzerinde yer alıyor. İlk tarım ürünleri hep burada yetiştirilmiş.


Bolluk, bereket ve bölgede yaşamış olan farklı kültürlerin mutfaklarının karışımı, etkileşimi ve bir potada erimesi Antakya mutfağına olumlu yansımış.


Bir de bölgede yaşamış olan Hrıstiyan, Ermeni ve Osmanlı-Türk topluluklarının da katkısıyla ortaya füzyon bir mutfak çıkmış.

İki gün boyunca biz de bu mutfağı biraz daha fazla tanımak için elimizden geleni yaptık. İşte gittiğimiz lezzet durakları:

Humusçu İbrahim

Humus yapmayı Lübnan’da öğrenmiş olan İbrahim usta, Antakya merkezinde küçük bir dükkâna sahip. Yıllardır hem humus hem de bakla satıyor.

Tam bir vejeteryan mutfak. Çanakkale Biga’dan aldığı baklayı pişirdikten sonra bakır küplerde tutarak taze kalmasını sağlıyor. Tahini kendi üretiyor. Humusu ise hem sarımsaklı hem de sarımsaksız yapıyor. Benim tercihim sarımsaklı olanı. Enfes!

Fırıncılar


Antakya’nın geçmişten günümüze kalmış olan en önemli geleneklerden biri de fırıncılık. Ancak bildiğimiz fırıncılıktan biraz farklı. Fırınlar aynı zamanda yemek de pişiren yerler. Evlerde hazırlanan harçlar lahmacun, katık, pide gibi hamur işleri yapılması için fırınlara gönderiliyor. Bunun dışında fırında pişirilen yemekler, içli köfteler, Antakya tepsi kebapları için de fırınlar kullanılıyor. Biz bir fırıncıda yapılmış olan biberli ekmekten denedik. Çok lezizdi...

Çınaraltı Künefeci Yusuf Usta ve Oğulları


Kime sorarsak soralım Antakya’da favori künefeci olarak bu adresi verdi. Közde yaptıkları künefe ağır ağır pişiriliyor.

Peyniri bol, şekeri ise az… Tam benim sevdiğim şekil. Eğer denk gelirseniz, dev tepside künefe çevirme şovu da yapıyorlar.

Dönerci Tacettin

Nevi şahsına münhasır bir usta dönerci Tacettin. Antakya usulü döner yapıyor. Domatesli acı soslu döner. Yanında veya dürümse içinde zerzevat dedikleri yeşillik ve soğanlı... Tacettin Usta’yı ilginç kılan rezervasyonsuz kendi deyimiyle yazdırmadan müşteri kabul etmemesi. Daha doğrusu kabul etse bile epey bekletmesi.

Döner salonuna gittiğiniz saatte içeriyi boş görürseniz şaşırmayın. Belki 1-2 masa anca olur. Tacettin usta her bir müşterinin dönerini tek tek itinayla hazırlıyor. Aceleye yer yok. Daha fazla müşteri çekeyim telaşı yok. Sakin sakin servisini yapıyor. Asker, hamile veya küçük çocuklu biri geldiyse bir tek onlara öncelik tanıyor.

Affan Kahvehanesi

Nostaljik bir kahvehane… İçinde sobası, desenli yer karoları ve eski masa sandalyeleriyle çok güzel bir mekân. Burayı farklı kılansa Haytalı adlı tatlısı.

Nişastalı bir puding üzerine gül suyu şurubu ve vanilya dondurmasıyla yapılan tatlının görüntüsü çok şık. Mekânın sahlepli dondurmasını da öneririm.

Nihat Usta Kebap Salonu

Antakya kebabı için adres Nihat usta. Satırla doğradığı dana etinden şişe geçirerek yaptığı kebaplar enfes. Şu satır işi gerçekten sabır ve güç isteyen bir kıyma yöntemi.

Ama emeğin karşılığını kesinlikle alıyorsunuz lezzetle. Nihat ustanın bir papağanı var ve ciddi ciddi konuşuyor. Bizi merhaba diyerek karşıladı.

Konak Restaurant

Şehrin en güzel restoranlarından. Bizim de akşam yemeği için tercihimizdi. Burada sıcaklara girmedik çünkü mezeler öyle bol ve lezzetliydi ki yer kalmadı. Eğer iki kişiyseniz yarım porsiyon söyleyin mezeleri çünkü tam porsiyon çok fazla gelecektir.

Humus, tabuleh, mutabbel, oruk, çiğ köfte, güveçte peynir, Antakya sarma içi (kısır) ve Ali Nazik denediğimiz mezelerdendi. Benim favorim Ali Nazik, güveçte peynir ve oruk oldu. Çiğ köfte bildiklerimizden daha farklıydı. Üzerine kavrulmuş kıyma eklenerek yeniyor. Marula sarılmıyor. O konuda tercihim klasik çiğ köfte…

Nedim Usta


Bir başka başarılı humus ustası Nedim Usta… Humusun dışında zengin bir meze menüsü de var. Antakya ekşileme, bakla, mutabbel, tuzlu yoğurt ve dahası. İsterseniz paket de yaptırabiliyorsunuz.

Güzelburç Tugay Kasabı

Antakya tepsi kebabı ve kâğıt kebabı için gidilecek en iyi adreslerin başında Güzelburç Tugay Kasabı geliyor.

Satırla kıydıkları erkek dana etini biber, soğan ve domates ile yoğurup kendilerine ait taş fırında pişirip servis ediyorlar.

Baba ve oğulları işin başında… Mekân şehrin biraz dışında ama her an dolup taşıyor.

Nerede konaklanır?


Birçok alternatif var ama biz konaklamamızı şehrin en güzel otellerinden biri olan ve eski bir sabun fabrikasından dönüştürülmüş Savon Otelde yaptık. Burayı önerebilirim.


Kaynak: Hürriyet
Fotoğraflar: Google

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Post Top Ad

Responsive Ads Here